Wat is Bitcoin?

Eigenschappen en voordelen van Bitcoin.


Korte uitleg
Bitcoin gebruikt peer-to-peer-technologie om zonder centrale instantie of bank te kunnen werken. Het verwerken van transacties gebeurt collectief door actieve deelnemers van de blockchain, het netwerk van Bitcoin. Bitcoin is opensource, wat betekent dat het ontwerp openbaar is en dus eigenlijk gezamenlijk bezit van iedereen is. Hierdoor kan iedereen meedoen die iets wil ontwikkelen.

Dankzij zijn unieke eigenschappen staat Bitcoin vele nieuwe gebruiksmogelijkheden toe die tot nu toe niet mogelijk waren met andere betalingssystemen. Op deze pagina vind je info over verschillende eigenschappen van Bitcoin.

Elk apparaat met een internetverbinding doet mee!
Met Bitcoin kun je met jouw mobiele telefoon in twee eenvoudige stappen betalen via scan-and-pay. Je hoeft je niet aan te melden en hebt geen cardreader nodig.

Om Bitcoin-betalingen te ontvangen, hoef je alleen een QR-code te tonen vanuit jouw Bitcoin-wallet en die te laten scannen door de persoon die geld naar jou wilt overmaken. Je kunt ook betalen door telefoons tegen elkaar houden (als je telefoons met NFC-radiotechnologie hebt).

Controle over je eigen geld
De cryptografie die Bitcoin-transacties beveiligt is net zo sterk als die het leger gebruikt. Niemand kan namens jou betalingen verrichten of jouw geld incasseren. Als je de noodzakelijke stappen onderneemt om jouw wallet’s te beschermen (klik hier), biedt Bitcoin jou de mogelijkheid op het beheer van je eigen geld en bescherming tegen allerlei soorten fraude.

Werkt altijd & overal
Net als met e-mail hoeft niet iedereen hetzelfde programma of dezelfde provider te gebruiken. Ze kunnen gewoon de systemen gebruiken die ze het makkelijkst vinden. Alles werkt met elkaar samen, want het is allemaal gebaseerd op dezelfde open technologie. En het Bitcoin-netwerk slaapt nooit, zelfs niet op zon- en feestdagen!

Ledger Nano S - The secure hardware wallet

Weinig transactiekosten
Met Bitcoin kun je betalingen tegen zeer lage kosten verzenden en ontvangen. Het is zelfs mogelijk om een betaling te verrichten zonder transactiekosten. Het wordt echter aanbevolen om een hogere vrijwillige vergoeding te betalen voor een snellere bevestiging van een transactie om te voorkomen dat jouw transactie langer “op de stapel” blijft liggen. Hoe je kunt zien wat er met jouw transactie’s gebeurt vind je op de pagina Tool’s.

Snelle internationale betalingen
Bitcoin kent geen grenzen. Er zit geen bank tussen, er zijn geen vertragingen, geen hoge kosten en geen geblokkeerde transacties. Er is geen verschil tussen een betaling aan je buurman of aan familie aan de andere kant van de wereld.

Schaarser dan goud!
Er zullen nooit meer dan 21.000.000 Bitcoin bestaan. Toen de blockchain in 2009 startte waren er 0 Bitcoin in omloop. Door Bitcoin te minen ontstaat er elke 10 minuten meer Bitcoin. Om te voorkomen dat het limiet van 21 miljoen Bitcoin wordt overstegen halveert het aantal Bitcoin dat per 10 minuten wordt gemined om de 4 jaar. Dit noemt men een Halving of Halvening, en is vaak de kickstart van een nieuwe bullrun. Meer informatie over minen vind je hier.

[mashshare][widget id=”related-posts-by-taxonomy-2″]