Alles over wallets

Zonder beschikking over de ‘Private Key’ is het eigenlijk niet jóúw Bitcoin.

Inleiding

Het bewaren van jouw crypto wordt in eerste instantie gedaan door de beurs waarop je het kocht. Bitvavo heeft een speciale wallet voor hun klanten klaar staan voor elk type munt dat verhandeld wordt op het platform. Wanneer je echter grote bedragen investeert wil je niet van een bedrijf, zoals Bitvavo, afhankelijk zijn als het gaat om de veilige opslag van jouw investering. Je kunt er daarom voor kiezen om zelf een wallet te beheren op een eigen apparaat.

Wat is een wallet?

Een wallet is een digitale portemonnee waarmee je jouw cryptovaluta kunt ontvangen, versturen en bewaren. Met sommige wallets kun je alleen cryptovaluta van één bepaalde blockchain gebruiken, zoals Bitcoin-only wallets. Ook zijn er wallets waarmee je veel verschillende munten kunt gebruiken. Een wallet kan een programma zijn op je telefoon of computer. Ook is het mogelijk om een speciaal USB-apparaatje in combinatie met een computer als wallet te gebruiken, een zogenaamde hardware wallet. Meer over hardware wallets lees je hieronder.

Hoe werkt wallet technologie?

Een wallet is een vorm van opslag voor cryptomunten waarbij gebruik wordt gemaakt van een ‘public key’ en een ‘private key’. De inhoud van elke wallet staat geregistreerd op de blockchain van de betreffende cryptovaluta(s). De public key is het ontvangstadres van de wallet. De private key is het wachtwoord waarmee je toegang krijgt tot de inhoud van de wallet en transacties kunt uitvoeren.

Wat zijn hardware wallets?

De aller veiligste manier om zelf jouw cryptovaluta te bewaren is met een hardware wallet. Dit type wallet is zoals de naam al doet vermoeden een fysieke wallet, op een soort USB-stick.

Na het installeren van de software van de hardware wallet kun je er cryptomunten in bewaren en ermee versturen vanaf je pc. Dit kan echter alleen in combinatie met de USB-stick en de wachtwoorden die zijn aangemaakt tijdens de installatie. Wanneer een hardware wallet kwijt- of defect raakt kan m.b.v. een herstelzin (recovery phrase) opnieuw toegang verkregen worden tot de cryptovaluta(s).

Er zijn verschillende aanbieders van hardware wallets, waarbij de gebruiksvriendelijkheid en beveiligingsniveau kunnen variëren. Vanuit onze eigen ervaringen raden wij Trezor aan. Om specifiek te zijn de Trezor Safe 3 omdat deze gebruik maakt van een zogenaamde ‘secure element chip’, waardoor het nóg moeilijker wordt gemaakt voor hackers om jou te beroven.