Alles over wallets

Zonder de ‘Private Key’ is het niet jouw Bitcoin.

Wat is een wallet?

Een wallet is een digitale portemonnee waarmee je jouw cryptovaluta kunt ontvangen, versturen en bewaren. Met sommige wallets kun je alleen cryptovaluta van één bepaalde blockchain gebruiken. Er zijn ook wallets waarmee je munten van verschillende blockchains kunt gebruiken. Een wallet kan een programma zijn op je telefoon of computer. Ook is het mogelijk om een speciaal apparaat als wallet te gebruiken, een zogenaamde hardware wallet.

Op deze pagina vertellen we welke verschillende soorten wallets er zijn. Onderaan de pagina vind je een aantal voorbeelden van veel gebruikte wallets met uitleg waarvoor & hoe je deze gebruikt!

Hoe werkt wallet technologie?

In principe zijn alle wallets een opslag voor cryptomunten waarbij gebruik wordt gemaakt van een public key en een private key. De public key is het ontvangstadres van de wallet. De private key is het wachtwoord waarmee je toegang krijgt tot de inhoud van de wallet en dus transacties kunt versturen.

De inhoud van elke wallet staat geregistreerd op de blockchain van de betreffende cryptovaluta.

Wat zijn hardware wallets?

De aller veiligste manier om zelf jouw cryptovaluta te bewaren is met een hardware wallet. Dit type wallet is zoals de naam al doet vermoeden een fysieke wallet, op een soort USB-stick.

Na het installeren van de hardware wallet kun je er cryptomunten op zetten welke je alleen weer er af kunt halen als je zowel de USB-stick als de wachtwoorden hebt die zijn aangemaakt bij de installatie. Wanneer je de hardware wallet kwijtraakt moet je een nieuwe kopen, en kun je de ‘recovery phrase’ de verloren wallet gebruiken om alsnog toegang te krijgen tot jouw gelden.

Voor meer informatie ga je naar de pagina ‘hardware wallets’, of klik op de koop-knop hieronder om direct één aan te schaffen via de meest vertrouwde partij in de industrie: Ledger.

Wat is een seed phrase wallet?

Een seed phrase wallet is een wallet waarbij je naast een wachtwoord om transacties mee te verichten (private key) ook een back-up wachtwoord van 12, 24 of soms meer dan 40 willekeurig genereerde woorden hebt, een zogenaamde seed phrase.

Deze techniek word zowel in desktop wallets, mobile wallets als paper wallet gebruikt zodat iedere gebruiker direct ook een back-up heeft die bij het aanmaken van de wallet ergens veilig kan worden opgeslagen. Je hebt in princiepe geen software nodig om een seed phrase wallet te gebruiken.

Multi-signature wallets

Met een multi-signature wallet heb je meerdere wachtwoorden per wallet zodat de verantwoordelijkheid over het verrichten van een transactie gedeeld kan worden door meerdere personen of partijen.

Zo kun je bijvoorbeeld een wallet nemen met drie wachtwoorden en daarbij instellen dat ten minste twee wachtwoorden gebruikt moeten worden om een transactie goed te keuren.

Waar multi-signature wallets extra veilig zijn door het gebruik van meerdere wachtwoorden is er het nadeel dat deze wallets vaak draaien op software van derde partijen die gebruik maken van servers om deze functie mogelijk te maken.

Wat zijn Paper wallets?

Paper Wallet

Een papieren wallet is letterlijk van papier, tenminste als je hem uitprint. In tegenstelling tot de hardware wallet is de papieren variant gratis, maar wel iets minder makkelijk in gebruik. Het voordeel is dat jouw private key nergens online staat, en dat jij de enige bent die deze kan zien op het stukje papier. Maar je raadt het al, wanneer je het briefje kwijtraakt, of iemand maakt een foto van jouw papieren wallet en plundert deze, ben je alle cryptovaluta kwijt.

Wat zijn Desktop wallets?

Wanneer je op jouw desktop of laptop makkelijk toegang wilt hebben tot jouw cryptovaluta, is de desktop wallet de meest gebruikte optie. Desktop wallets zijn qua veiligheid op zich prima, als de pc waarop de wallet staat maar virusvrij is.

Een desktop wallet is minder veilig dan de hardware- en de papieren wallet doordat het voor hackers in mogelijk is om controle jouw pc over te nemen en zo controle te verkrijgen tot jouw cryptovaluta.

Wat zijn Mobile wallets?

Één van de slechts beveiligde optie’s om cryptovaluta te bewaren is een mobile wallet. Zoals de naam verklapt bewaar je de munten op je smartphone. Op zich hoeft dit niet een probleem te zijn als je telefoon nooit gehackt wordt. Helaas zijn smartphone’s over het algemeen zo lek al een mandje als het om de beveiliging gaat. Maar dat neemt niet weg dat het erg handig kan zijn om mobile wallets te gebruiken omdat je er altijd en overal bij kunt.

Wij raden je aan dit type wallet alleen voor kleine bedragen te gebruiken, bijvoorbeeld als je als je er dagelijks kleine aankopen mee doet, net als kleingeld in je normale portemonnee.

Wat zijn Web (Exchange) wallets?

Met recht de aller slechtste keuze om je cryptovaluta in te bewaren. Web wallets zijn wallet die je op een website hebt. Doordat de wallet op een server staat is het mogelijk dat de server gehackt wordt, waardoor de toegang verschaft kan worden tot jouw gelden. Aangezien de handelsplatformen van cryptovaluta beschikken over honderden miljoenen euro’s aan munten zijn zij een groot doelwit voor kwaadwilligen.

Ons nadrukkelijke advies is om alleen cryptovaluta in een web wallet te houden wanneer je er actief mee handelt. Zodra je uitgehandeld bent kun je het beter op een hardware- of papieren wallet zetten.

Two-factor authentication

Om een wallet een extra laag van beveiliging te geven bieden sommige wallets en vooral veel crypto-website de mogelijkheid om gebruik te maken van two-factor authentication. Dit gebeurt doormiddel van de Google Authenticator app op een tablet of smartphone. Na het installeren van de app kun je voor elke wallet of website waarbij je de app wilt gebruiken een QR-code scannen waardoor de app constant een verificatiecode genereert voor die specifieke wallet of website.

Voorbeelden van wallets

Let op: maak regelmatig een back-up van jouw wallet(s) en bewaar de back-up offline. Bewaar nooit teveel cryptovaluta in één wallet en zorg ervoor dat lange termijn investeringen in een hardware wallet zitten. Bewaar de hardware wallet en/of herstelzin van een hardware wallet nooit zomaar in je woning om een overval te voorkomen!

Hardware wallet
Bewaar meer dan 1.000 verschillende cryptovaluta op een fysieke wallet zodat je zeker weet dat jouw investering veilig is.

– De veiligste wallet optie
– Ondersteunt meer dan 1.000 verschillende cryptovaluta
– Desktop wallet

Exodus wallet
Een erg populaire wallet die extra veilig is doordat de private key niet staat opgeslagen op een server van Exodus of een derde partij. Biedt teven de mogelijkheid om vanuit de wallet te handelen.

– Ondersteunt meer dan 100 verschillende cryptovaluta
– Geschikt voor desktop & mobiel
– Handel 50+ verschillende cryptovaluta rechtstreeks vanuit de wallet

Bitcoin Core wallet
De eerste wallet die ooit werd gemaakt. Voor iedereen die geen hardware wallet wil aanschaffen is de Bitcoin Core wallet nog altijd één van de veiligste software wallets.

– Officiële Bitcoin (BTC) wallet
– Desktop wallet

MyEtherWallet.com
De bekendste en veelzijdige wallet-generator MyEtherWallet.com gaat al jaren mee. Naast Ethereum (ETH) kun je er ook alle op ETH gebaseerde token’s mee ontvangen en versturen.

– Ethereum (ETH) wallet
– Mobile wallet
– Seed phrase wallet
– Paper wallet

MetaMask browser extensie
De makkelijkste manier om gebruik te maken van Dapps is met een MetaMask wallet. De wallet werkt namelijk vanuit jouw browser waardoor je na installatie direct aan de slag kunt.

– Ethereum (ETH) wallet
– Browser extensie
– Seed phrase wallet

Electrum wallet
Voor iedereen die een desktop wallet wil zonder de hele blockchain te downloaden. Hierdoor is de wallet sneller maar ook minder veilig dan de Bitcoin Core wallet of hardware wallet.

– Bitcoin (BTC) wallet
– Geschikt voor desktop & mobiel
– 3rd party software