Gratis tradebot

Automated Market Making.


Wat zijn tradebots en AMM-Pools?

Er zijn in grote lijnen twee manieren om geautomatiseerd te handelen in cryptocurrency, namelijk: met gebruik van een tradebot of een AMM-Pool. Een tradebot is software waarmee je met specifieke instellingen een script voor je laat handelen. De term AMM-Pool staat voor ‘Automated Market Making-Pool’ wat neerkomt op een smartcontract dat voor iedereen op dezelfde manier geautomatiseerd handelt en de winst deelt op basis van hoeveel je hebt ingelegd in de pool.

Op deze pagina gaan we dieper in op de werking van een tradebot & leggen we uit hoe je er gratis gebruik van kan maken. Voor het gebruik van een AMM-Pool kun je op meerdere platformen terecht. Denk bijvoorbeeld aan Loopring of Uniswap, een gratis stappenplan voor het gebruik van de AMM-pools van Loopring klik je hier.

Wat levert een tradebot op aan rendement?

Het rendement hangt samen met de volatiliteit van de markt die je kiest en de instellingen van jouw tradebot. In het stappenplan hieronder geven wij een voorbeeld, maar je kunt zelf de instellingen voortdurend aanpassen in de zoektocht naar meer rendement. Je verdient bijvoorbeeld een exact percentage winst per order, op basis van jouw tradebot-instellingen. Dit betekent dat de tradebot alleen handelt als de koers genoeg beweegt om het ingestelde winstpercentage te kunnen pakken.

Behaalde resultaten

Onderstaande resultaten laten de gemiddelde winst per week van onze 10 tradebots zien. Deze resultaten zijn gebaseerd op de periode januari t/m juni 2021 & bieden geen garantie voor de toekomst.

Hoe werkt een tradebot?

Een tradebot is een applicatie die twee verschillende (crypto)valuta automatisch heen en weer handelt voor een bepaald winstpercentage. Doordat de bot alle gevulde orders automatisch herplaatst kan de winst met name op drukke handelsdagen stevig oplopen en mis je zelfs de snelste marktbeweging niet.

Dit soort investeringsmogelijkheden waren tot voor kort uitsluitend voor bankiers en rijke beleggers beschikbaar, in de vorm van flitshandel. Door de ontwikkelingen binnen de wereld van de cryptovaluta kan ook de kleine investeerder nu meespelen.

Welke bot gebruiken wij?

Wij maken gebruik van opensource software omdat we niet willen betalen voor een abonnement. Deze software maakt het mogelijk om vanaf een simpele (mini) desktop, laptop of rasberry pi meerdere tradebots op verschillende beurzen te bedienen.

Wij gebruiken deze software om te handelen op Binance omdat deze beurs één van de aller drukst bezochte ter wereld is (veel handelsvolume) en het grootste aanbod van verschillende cryptocurrencies heeft.

STAPPENPLAN
t.b.v. Hummingbot tradebot-software:

Disclaimer: het onderstaande stappenplan betreft een voorbeeld van een tradebot-configuratie voor de Ethereum-Bitcoin markt (ETH-BTC). Je kunt met behulp van de aanvullende punten onder het stappenplan alle nodige informatie vinden om de tradebot op een andere manier in te stellen. Wij zijn geen financieel of juridisch adviseurs en zijn op geen manier verantwoordelijk voor mogelijke winsten of verliezen als gevolg van onderstaande tradebot-configuratie.

Stappenplan voor (mini) desktop & laptop:
1. Registreer hier een Binance-account en ontvang voor altijd 10% korting op alle transactiekosten.

2. Om cryptocurrencies heen en weer te handelen heb je logischerwijs twee verschillende cryptocurrencies nodig in je Binance-account, in dit voorbeeld gaat dat om Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH). Zorg ervoor dat je in ieder geval een paar honderd euro van beide cryptocurrencies op je Binance-account hebt staan. Dit kan door BTC en ETH te storten op Binance via deze pagina. Mocht je nog geen BTC en/of ETH bezitten dan kun je deze kopen op Binance met creditcard of bankoverschrijving. Mocht je geen creditcard hebben én niet willen wachten op een bankoverschrijving dan is het mogelijk om de cryptocurrency te kopen met iDEAL bij Bitvavo en dan te versturen naar jouw Binance-account.

3. Download de Humminbot, open de software & voltooi de installatiestappen.

4. Start de Hummingbot op vanaf je bureaublad (windows) of launchpad (Mac). Na het opstarten van de Hummingbot vraagt het programma om een wachtwoord aan te maken zodat niemand zonder wachtwoord jouw tradebot-instellingen kan zien of aanpassen.

5. Ga naar API Management en maak een API-key aan door een zelf bedacht label in te vullen en op ‘create’ te drukken. De API-key & de API-secret die in beeld verschijnen heb je zometeen nodig om de Hummingbot te ‘connecten’. Na het aanmaken van de API-key dient deze nog aangepast te worden qua rechten, dit doet je door op ‘Edit’ te klikken en een vinkje te plaatsen bij ‘Enable Spot & Margin Trading’. Daarnaast is het ook handig om ook direct een vast IP-adres in te stellen voor de API-key zodat deze langer dan 90 dagen actief blijft. Mocht je jouw IP-adres niet weten ga dan naar Google.nl en zoek daar op ‘What is my ip adress’.
*Let op: om gebruik te mogen maken van een API-key vereist Binance eerst dat jouw account geverifieerd is én dat er een saldo op jouw account staat. Voor meer informatie over de verificatieprocedure kijk je op deze pagina. Om ervoor te zorgen dat er saldo op je accounts staat kun je via deze pagina cryptocurrency storten.

6. Ga terug naar de Hummingbot en type het volgende commando in & druk op enter: connect binance

7. De Hummingbot vraagt nu in twee stappen om de API-key en het API-secret. Vul deze in door ze te kopieren van Binance en met SHIFT + Rechtermuisknop te plakken in de Hummingbot, en druk op enter. De bot is nu verbonden met jouw Binance-account.

8. Type het volgende commando in & druk op enter: create

9. Type het volgende commando in & druk op enter: pure_market_making

10. De Hummingbot stelt vervolgens een aantal vragen over de instellingen van jouw tradebot. In onderstaande voorbeeld (stap 10.1 t/m 10.11.1) stellen we een tradebot in voor ETH-BTC.

10.1. De eerste vraag is op welke exchange je wilt handelen, antwoord als volgt & druk op enter: binance

10.2. Daarna komt de vraag op welke markt de bot actief moet zijn, antwoord als volgt & druk op enter: ETH-BTC

10.3. Vervolgens komen er twee vragen over hoeveel procent winst je wilt maken per order. Wij gebruiken altijd een getal tussen de 1.0 en 2.0. Vul het door jou gewenste winstpercentage in en druk op enter (hetzelfde getal invullen bij beide vragen).

10.4. Nu komen we aan bij de refresh_time, antwoord als volgt & druk op enter: 888

10.5. De bot wil weten hoe groot elke order moet zijn (order amount), in dit voorbeeld uitgedrukt in ETH. In de vraag wordt ook meteen aangegeven hoeveel het minimum is. Zorg ervoor dat jouw invoer boven het minimum ligt. Hoe lager de ‘order amount’ deste veiliger de tradebot.

10.6. De vraag over de PingPong modus beantwoord je met: no

10.7. Sla de bot op onder een bepaalde naam en onthoud deze naam voor als je de software opnieuw opstart. Voorbeeld naam: ethbtc

10.8. [OPTIONEEL] De Hummingbot is nu eigenlijk al klaar om op te starten. Maar het is mogelijk om eerst nog wat extra instellingen aan te passen. In de stappen hieronder leggen we uit welke instellingen en waarom.

10.9. [OPTIONEEL] Met de huidige instellingen plaatst jouw bot aan beide zijden van de actuele koers 1 order. Bij een grote/snelle koerswijziging kan het wenselijk zijn om meerdere orders aan beide zijden van de koers te hebben klaar staan als een soort vangnet. Zelf gebruiken wij altijd een order level waarde tussen de 5 en de 10. Voer het volgende commando in & druk op enter om aan te geven hoeveel orders jij aan beide zijden van de huidige koers wilt hebben: config order_levels

10.10. [OPTIONEEL] Om te voorkomen dat jouw bot de orders cancelt voordat er een order gevuld is moeten we de ervoor zorgen dat de bot alleen reset als de dichtstbijzijnde orders meer dan 3% afwijken van de actuele koers. Type het volgende commando in en druk op enter: config order_refresh_tolerance_pct

10.10.1. [OPTIONEEL] Naar aanleiding van het vorige commando wordt er nu een vervolgvraag gesteld. Beantwoord de vraag als volgt & druk op enter: 3

10.11. [OPTIONEEL] Om te voorkomen dat de bot bij snelle en/of grote marktbewegingen orders plaatst met verlies voer je het volgende commando in & druk op enter: config price_type

10.11.1 [OPTIONEEL] Naar aanleiding van het vorige commando wordt er nu een vervolgvraag gesteld. Beantwoord de vraag als volgt & druk op enter: last_own_trade_price

11. De tradebot is nu klaar om te starten met handelen, type het volgende commando & druk op enter: start

Aanvullend:
* De tradebot blijft werken zo lang het Hummingbot-venster open/actief blijft. Sluit deze dus niet.
* Het is mogelijk om meerdere bots op hetzelfde moment te gebruiken door de Hummingbot-software meerdere keren naast elkaar te openen. Begin in elk nieuwe venster opnieuw bij stap 8.
* Als het nodig is om software opnieuw op te starten, bijvoorbeeld ivm computeronderhoud, dan voer je na het opnieuw opstarten het commando ‘import’ in om de door jou opgeslagen configuratie in te laden (zoals opgeslagen bij stap 10.7).
* Om de software af te sluiten en alle openstaande orders te annuleren gebruik je het volgende commando gevolgd door ENTER: exit
* Een overzicht van de gevulde orders (tot 7 dagen in het verleden) vind je op deze pagina.
* Voor het gebruik van de Hummingbot op andere beurzen verander je bij stap 6 en 10.1 het woord ‘binance’ in de naam van de gewenste beurs. Voor een lijst met alle beschikbare beurzen type je het volgende commando & druk op enter: connect
* De Profit & Loss indicator (P&L) in de Hummingbot werkt niet. Je zult zelf de winst moeten berekenen door de totale kosten van een buy order te vergelijken met de totale opbrengst van een sell order.
* Voor meer informatie over de werking & mogelijkheden van de Hummingbot kun je terecht op deze pagina.
* Het stappenplan voor installatie op een Raspberry Pi vind je op deze pagina.