Prediction markets

Goede voorspellingen zijn geld waard!

Wat zijn prediction markets?

De term prediction market wordt gebruikt voor Dapps waarop gebruikers een voorspelling kunnen doen waar vervolgens op gewed kan worden vanuit een open markt.

Het wedden wordt gedaan met cryptovaluta, vaak een speciaal voor het platform ontworpen munt. Je maakt of kiest een voorspelling uit waarvan je denkt dat deze juist wel of niet zal uitkomen.

Net als bij normale wedkantoren verschilt de uitbetaling per weddenschap omdat de kansberekening per weddenschap anders is. Bij prediction markets wordt de waarschijnlijkheid van de uitkomsten van een voorspelling gebaseerd op gestaafde/bekende online informatiebronnen genaamd oracle’s. Ook de uiteindelijke uitslag van de voorspelling wordt gevalideerd aan de hand van controleerbare online bronnen.

Waarvoor worden prediction markets gebruikt?

In eerste instantie ligt het voor de hand waarvoor prediction market Dapps worden gebruikt, namelijk: wedden. Een ander, iet wat complexere reden om dergelijke Dapps te gebruiken is als hedgefonds (DeFi). Wanneer je als investeerder een bepaalde positie hebt in aandelen, cryptovaluta of andere activa, kan het voorkomen dat je te veel blootgesteld bent aan een bepaald risico.

Stel dat je binnen de cryptowereld maar in 3 verschillende munten hebt geïnvesteerd, waarbij je binnen die 3 munten ook nog eens 80% van je inleg op 1 van de 3 munten hebt gezet. In dit geval kun je door de waardedaling van die ene munt een groot deel van je portfoliowaarde verliezen. Het is dan mogelijk om op een prediction market een voorspelling te doen dat de betreffende cryptovaluta juist wel gaat dalen. Door voldoende in te zetten op deze zogenaamde ‘counter bet’ kun je jouw potentiële verlies indekken.

Bestaande prediction market Dapps

Augur

Augur (REP) is een van de eerste volledig gedecentraliseerde prediction markets. Het combineert smart contracts en oracle’s om echte gebeurtenissen te voorspellen zonder dat er een derde partij bij betrokken is.

STOX

Het platform van STOX (STX) draait op de Ethereum blockchain en is vergelijkbaar met Augur. Sportvoorspellingen zijn verreweg het populairste op STOX.


[mashshare][widget id=”related-posts-by-taxonomy-2″]