Masternodes

Verdien geld door deel te nemen aan het netwerk als master node.

Wat is een master node?

Voordat we uitleggen wat een Masternode is, is het de moeite waard om wat tijd te spenderen aan het doorlopen van de verschillende soorten blockchain die er zijn en welke van deze blockchains gebruik maken van Masternodes.

Blockchains, in grote lijnen, zijn onderverdeeld in drie soorten. POW (proof of work), POS (proof of stake) en een combinatie van beide. Elk van deze type blockchains moet een mechanisme hebben voor het verwerken van transacties waardoor de blockchain kan functioneren.

POW-blockchains, zoals Bitcoin, worden beheert en verwerkt door zogenaamde ‘mijnwerkers’ (miners) die transacties verwerken door nieuwe blokken te minen met hun computer(s) die vervolgens aan de blockchain worden toegevoegd. Zonder te diepgaand op de technische details in te gaan, wordt het minen van een blok bereikt door de ‘mining-rig’ van de mijnwerker (een computer die speciaal is ontworpen om gegevens met een zeer hoge snelheid te verwerken) en het antwoord op een puzzel raadt. De eerste mijnbouwinstallatie die het antwoord op deze puzzel raadt, wint het recht om het blok te delven. Zodra een blok is gedolven, wordt de mijnwerker ook beloond met, in dit geval, Bitcoin. Helaas zijn POW-systemen zeer energie-intensief en beweegt de crypto-industrie langzaam over naar een alternatief, energiezuiniger, type blockchain genaamd POS. Voor meer informatie over crypto mining en hoe je zelf ook mee kunt doen klik je hier.

POS-blockchains worden beheert en verwerkt door Masternodes. Dit zijn computers die transacties op de blockchain verwerken en als resultaat worden beloond met munten van de blokken die worden gemaakt. Master nodes zijn verbonden met de blockchain, normaliter binnen een wachtrijsysteem, en wanneer ze een bepaalde positie in deze wachtrij bereiken, kunnen ze willekeurig worden geselecteerd om te worden beloond voor deelname aan het netwerk. Als gevolg hiervan kunnen beloningen met verschillende tussenpozen verschijnen. Voor meer informatie over proof of stake klik je hier.

Hoe maak je zelf een master node?

De moeilijkheidsgraad van het opzetten van een master node varieert per blockchain. In veel gevallen kun je met een gewone pc of laptop een programma installeren waarmee je zo goed als automatisch een master node opzet. Er zijn echter ook ingewikkeldere varianten, waarbij je speciale apparatuur nodig hebt die je zelf moet programmeren. Dit laatste is vooral het geval bij de nieuwere en vaak winstgevendere cryptovaluta.

Dash master node setup
ENERGI master node setup

Master node ranking website

Wil je een overzicht van alle cryptovaluta die gebruik maken van master nodes? Bezoek masternodes.online om te zien welke coins het meest rendabel zijn!

[mashshare][widget id=”related-posts-by-taxonomy-2″]