Les #1: Installatie

[gourl-membership img=”Prijstabel7.png”]

Disclaimer

Deze handleiding is constant onderhevig aan verandering aangezien de aan cryptovaluta gerelateerde software en marktwerking zeer dynamisch zijn. De schrijvers van deze handleiding zijn daarom op geen manier verantwoordelijk of aansprakelijk voor fouten die je maakt tijdens het gebruik van de tradebot. Ook zijn de schrijvers van de handleiding niet verantwoordelijk voor de strategiekeuze binnen de tradebot aangezien de exacte invulling ervan verandert wanneer we in een ander soort markt terecht komen. Je zult dus zelf moeten bepalen welke valuta je kiest en hoe ruim je de tradebot instelt zodat de koers er altijd binnen blijft. Daarnaast zijn menselijke fouten zoals cryptovaluta naar een verkeerd walletadres versturen voor eigen rekening. Begin daarom klein en leer van wat je doet.

We zijn bereikbaar voor overleg op support@crypto-college.nl maar zullen nooit verantwoordelijkheid accepteren voor jouw keuzes en/of fouten.

Specificatie’s / benodigdheden

De tradebot die we gebruiken in deze handleiding heet DEXbot en is gefinancierd door het BitShares Worker Proposal System om de groei van het ecosysteem te bevorderen. Om deze bot te gebruiken heb je 1 of meer BitShares-accounts (ook wel BitShares-wallets) nodig. Op deze pagina vind je een globale uitleg van wat je nodig hebt en waarom je dat nodig hebt. De pagina’s die volgen bevatten de daadwerkelijke stappen.

Computer/Hardware: Je kunt op 1 pc 10 wallets laten werken als tradebot’s. Elke wallet is een los in te stellen tradebot, genaamd een ‘worker’ welke je vanuit 1 programma aanstuurt. Elke tradebot bedient op zijn beurt maximaal 1 markt (trading pair). De pc hoeft geen hoge capaciteiten te hebben, maar een zuivere internetverbinding is wel handig. Ook met een iets mindere verbinding is het echter mogelijk om de tradebot te gebruiken, al zal dat bot dan wel trager reageren.

Strategie: In deze handleiding richten we ons op de “veilige” strategie genaamd ‘Staggered Orders’, wat betekent dat jouw inleg wordt uitgespreid over een vooraf opgegeven bereik. Zolang de koers van de markt waarop je de bot hebt ingesteld binnen jouw bereik blijft maakt jouw bot winst. Wanneer de koers buiten jouw bereik komt stopt de bot met handelen omdat deze dan 1 van de 2 munten waarop werd gehandeld dan allemaal heeft verkocht. Staggered Orders is daarom (wanneer jij het bereik ruim genoeg instelt) een redelijk veilige strategie. Uit onze ervaring blijkt dat je het veiligste bezig bent als je geen dollars of euro’s gebruikt in je bots, maar enkel cryptovaluta tegen elkaar laat verhandelen zodat de koers minder drastisch beweegt, en dus binnen jouw bereik blijft. Als je dat nog niet helemaal begrijpt raden we je aan om op tradingview of coinmarketcap te kijken naar het verschil tussen de koers in Dollars (USD) van jouw cryptovaluta, ten opzichte van de koers in Bitcoin (BTC,) om te zien dat de BTC-koersen minder grillig zijn dan de USD-koersen.
De andere, meer risicovolle strategie ‘Relative Orders’ wordt niet behandeld in deze handleiding omdat we deze strategie nadrukkelijk afraden.

Inleg: Omdat de Staggered Orders strategie zoals hierboven benoemd, je inleg uitspreid, raden wij je aan om minimaal € 300,- per wallet aan cryptovaluta te storten. Per wallet kun je 1 tradebot instellen. Om te voorkomen dat je een zogenaamde shitcoin gaat traden, waar mogelijk uiteindelijk geen geld aan te verdienen valt, raden we je aan om te kiezen uit de bekendere munten die duidelijk hebben laten zien bestaansrecht te hebben.

Stap voor stap installatie & financiering

Onderstaande 3 stappen zorgen ervoor dat je de DEXbot juist hebt geinstalleerd én dat er alvast cryptovaluta in de betreffende BitShares-account zit zodat je in de volgende les alles klaar hebt staan voor de configuratie én lancering van de tradebot!