Les #2: Configuratie

[gourl-membership img=”Prijstabel7.png”]

Disclaimer

Deze handleiding is constant onderhevig aan verandering aangezien de aan cryptovaluta gerelateerde software en marktwerking zeer dynamisch zijn. De schrijvers van deze handleiding zijn daarom op geen manier verantwoordelijk of aansprakelijk voor fouten die je maakt tijdens het gebruik van de tradebot. Ook zijn de schrijvers van de handleiding niet verantwoordelijk voor de strategiekeuze binnen de tradebot aangezien de exacte invulling ervan verandert wanneer we in een ander soort markt terecht komen. Je zult dus zelf moeten bepalen welke valuta je kiest en hoe ruim je de tradebot instelt zodat de koers er altijd binnen blijft. Daarnaast zijn menselijke fouten zoals cryptovaluta naar een verkeerd walletadres versturen voor eigen rekening. Begin daarom klein en leer van wat je doet.

We zijn bereikbaar voor overleg op support@crypto-college.nl maar zullen nooit verantwoordelijkheid accepteren voor jouw keuzes en/of fouten.

Staggered Orders strategie

Op deze les leer je hoe je de DEXbot gebruikt met de Staggered Order strategie, waarbij de tradebot jouw inleg over een van te voren bepaald bereik uitspreid. Om de tradebot goed in te stellen moeten we dus eerst een marktanalyse doen om het bereik te bepalen. Ook moeten we een winstpercentage per transactie bepalen, en moeten we de bot ook vertellen of hij veel kleine of juist een paar grote orders moet plaatsen.

Bereik bepalen (upper- & lower-bounds): Stel je bent van plan BTC tegen ETH te verhandelen. Om te bepalen hoe je de bot gaat instellen, moet je eerst bedenken hoeveel koersschommeling je verwacht op de BTC/ETH markt. Om de Staggered Order strategie te gebruiken moeten we de verwachte marktschommeling vertalen naar een “bereik”, door een onder- en bovengrens in te stellen (Lower- en Upper Bound). Voorbeeld: als je kijkt naar de afgelopen 15 maanden sinds het einde van de 2017 bullrun, is ETH op zijn goedkoopste 0,019 BTC per stuk geweest. Op haar hoogste piek was ETH 0,11579 BTC per stuk. Je zou daarom kunnen stellen dat je tussen de ‘Lower Bound’ van 0,019 BTC per ETH en de ‘Upper Bound’ van 0,116 BTC per ETH redelijk veilig kunt handelen. Zeker wanneer je de upper- en lowerbounds nog iets ruimer maakt dan de tot nu toe hoogste pieken en diepste dalen.

Let op: wanneer er een grote verschuiving is in de markt, is het belangrijk om opnieuw te kijken naar de upper- & lower-bounds.

Winstpercentage per order bepalen (spread): Hoeveel winst wil je maken per order die wordt gevuld? Ga je voor groot geld en wil je daar best op wachten, of heb je liever een klein winstpercentage per order omdat het dan wel meer doorgaat de hele dag? Dit regel je door je ‘Spread’ aan te passen. Per markt gelden andere Spread instellingen als meest winstgevend. Wij raden een Spread van 2% tot 10% aan, afhankelijk van de munten waarop je handelt en de hoeveelheid liquiditeit er in de markt zit. Ga hier mee aan de slag tot je de Spread hebt gevonden die voor jouw markt past. Ook hier is het geheim om klein te beginnen en te leren van wat je doet.

Procentuele stijging tussen jouw orders (increment): Wil je veel kleine orders over jouw hele bereik verspreiden, of heb je liever iets grotere orders die verder uit elkaar staan? Dit regel je met de ‘Increment’-functie. Voorbeeld: wanneer je een increment van 4% neemt, worden de koop- en verkooporders die tussen jouw ‘lower- en upperbound’ met een verschil van 4% opgebouwd richting het midden van het zogenaamde orderboek. Wij raden een increment van 1% tot 5% aan, met een Operational Depth van minimaal 25.

Stap voor stap: DEXbot configuratie

Klik op ‘Add worker’:

Een nieuw venster opent. Kies voor de Staggered Order strategie:

Belangrijk informatie:
– Worker name: de naam van deze specifieke worker/bot.
– Base Asset: de cryptovaluta die je als basis gebruikt, met de afkorting van de gateway ervoor.
– Quote Asset: de cryptovaluta die je wilt kopen en verkopen, met de afkorting van de gateway die je hebt gebruikt om te storten ervoor.
– Fee asset: de cryptovaluta waar je de transactiekosten mee betaalt.
– Account: jouw BitShares-wallet accountnaam, die je hebt aangemaakt in stap 1.
– Private Active Key: het wachtwoord wat we nodig hebben om de tradebot te machtigen voor handel. Hoe je deze vindt leggen we hieronder uit.

Tijd voor de instellingen!
Als we terugkijken naar het rekenvoorbeeld onder het kopje ‘Bereik bepalen’ m.b.t. de BTC/ETH markt, zouden we het als volgt moeten invullen:

Je hebt nu alleen nog de Private Active Key nodig. Deze vind je, net als de ‘Deposit’ functie, in het hamburger-menu van je BitShares-wallet:

Klik op ‘Settings’:

Ga naar ‘Accounts’ en klik op ‘View keys’:

Klik op de licht blauwe regel onder ACCOUNT / KEY / ADDRESS:

Er open een nieuw venster. Klik op ‘SHOW’ en vul het BitShares wachtwoord in wat je in stap 1 hebt aangemaakt bij deze wallet. Hierna wordt jouw Private Key getoond. Kopieer deze in zijn volledigheid naar het DEXbot ‘Create worker’ scherm.

Je bent nu klaar om op ‘Save’ te klikken en de ‘worker’(tradebot) aan te zetten met het kleine ronde wit/groene schuifknopje:

Meer info over deze strategie vind je hier: https://github.com/Codaone/DEXBot/wiki/The-Staggered-Orders-strategy