DAI-lening openen

[gourl-membership img=”Prijstabel7.png”]

Friendly reminder!

Je staat op het punt om een lening aan te maken waarbij je jouw cryptovaluta inlegd om een stablecoin te verkrijgen. Doe dit niet zonder helder plan zoals uitgelegd in les 3. Bedenk je ook goed onder welke voorwaarden je de lening weer sluit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bepalen van hoeveel procent winst of verlies jij maximaal accepteert voordat je de lening stopzet.

Let goed op markttrends en vecht niet tegen de trend. Gaat de valuta die je als onderpand inlegd al een poosje naar beneden en is het einde nog niet in zicht? Wacht dan tot de markt een duidelijke verandering van richting heeft gemaakt!

Wat heb je nodig voor DAI?

Wallet:
MakerDAO maakt gebruik van externe wallets, wat betekent dat je geen account bij hen aanmaakt, maar inlogd met jouw wallet. Dit kan op verschillende manieren, namelijk met: MetaMask, Ledger Nano S, Trezor en Coinbase wallets.

Onderpand:
Om DAI te lenen heb je ETH nodig. Stort de Ethereum in de wallet die je gebruikt om in te loggen op de Collateral Debt Position Portal van MakerDAO. Zorg ervoor dat je voldoende ETH stuurt om een ruime onderpand voor de leensom in te kunnen brengen.

Open een DAI-lening

  1. Log in op jouw wallet. In dit stappenplan gebruiken we MetaMask.
  2. Ga naar deze pagina en open de portal door aan te geven met welke wallet je bent verbonden.


3. Log indien nodig opnieuw in op jouw wallet(1) en bevestig de verbinding(2). Druk op F5 als de pagina niet reageert.


4. Klik op ‘Open CDP’.
5. Vul het aantal ETH in dat je als onderpand wilt inleggen en daarnaast hoeveel DAI je ervoor wilt lenen (zie afbeelding hieronder). Omdat je een minimale collateralization ratio hebt van 150% is het van belang om daar (ruim) boven te gaan zitten. Als voorbeeld stellen wij 6 ETH beschikbaar en vragen daar een lening van 200 DAI voor terug. Belangrijk hierbij is dat je goed kijkt naar de Liquidation price (ETH/USD) & naar de Collateralization Ratio.

  • De Liquidation price (ETH/USD) laat zien bij welke ETH-prijs jouw DAI lening automatisch zal worden geliquideerd, wat betekent dat je de Liquidation penalty wordt verrekend met jouw onderpand terwijl de betaalplicht voor de leensom blijft bestaan.
  • Door de Collateralization Ratio zo hoog mogelijk te houden wordt het risico op liquidatie kleiner.

6. Zodra je tevreden bent met de Liquidation price (ETH/USD) & Collateralization Ratio druk je op ‘COLLATERALIZE & GENERATE DAI’.


7. Controleer de details, (lees en) accepteer de voorwaarden en klik op ‘FINALIZE AND CREATE CDP’.


8. Er komt opnieuw een MetaMask venster naar voren waarmee je de transactie bevestigd door op ‘Confirm’ te klikken. De DAI-tokens zijn direct toegevoegd aan de wallet waarmee je op de portal bent ingelogd.
9. Je hebt nu officieel een collateral debt position (CDP).