Les #3: Risico & rendement

[gourl-membership img=”Prijstabel7.png”]

Welke munt wil je verpanden en waarom?

Anders dan bij het verstrekken van leningen verdien je met het ontvangen van een kredietlening niet doordat je geen rente ontvangt. Zonder duidelijke strategie om te kunnen verdienen heeft het geen zin, of is het juist contraproductief.

Het kan voorkomen dat een bepaalde cryptovaluta 50% of meer van waarde veranderd in een korte tijdspan. Als jij toevallig dezelfde munt net daarvoor als onderpand hebt ingebracht bij een lening kan het zijn dat de overeenkomst daardoor geliquideert wordt, en jij (deels) je geld kwijt bent.

Maar het kan ook andersom gebeuren, waardoor je onderpand in waarde stijgt en je deze indien gewenst kunt verlagen zonder invloed op de leensom.


Ledger Nano S - The secure hardware wallet kopen

Wat kost het om te lenen?

Wanneer je van een andere gebruiker leent is dit nooit gratis. Meestal betaal je in de vorm van een maandelijks rentetarief. Deze rentetarieven kunnen al snel oplopen tot 5% per maand, wat neerkomt op 60% er jaar.

Wanneer je een platform als MakerDoa of BitShares gebruikt en daardoor zelf stablecoins maakt met jouw onderpand is dit vaak zonder verdere rentekosten, en dus eigenlijk gratis. Je betaalt dan meestal wel een kleine transactievergoeding aan het leenplatform.


Verdienmodel

Om een goede strategie te bedenken moet je eerst snappen hoe je geld kunt verdienen met cryptokrediet.

Een voorbeeld van een strategie: neem een betrouwbare cryptovaluta die recent erg is gedaald en inmiddels langzaam weer aan het stijgen is om deze als onderpand in te brengen en vervolgens met de daardoor verkregen leensom nog meer van dezelfde (of een andere) stijgende cryptovaluta te kopen. Het is daarna ook mogelijk om deze nieuw aangekochte cryptovaluta opnieuw als onderpand te gebruiken en zo het gehele proces te herhalen.

Zolang de waarde van de gekozen cryptovaluta maar blijft stijgen kan deze strategie niet falen. De ingebrachte onderpanden blijven in waarde stijgen, waardoor het geleende geld in verhouding een steeds kleinere schuld wordt. Hierdoor wordt het mogelijk om de onderpanden te verlagen en op een bepaald moment genoeg van de cryptovaluta te verkopen om alle leningen te sluiten. Het resterende deel ETH wat overblijft nadat alle leningen zijn gesloten is jouw winst..

Risico

Of je nou een lening aanneemt van een gebruiker of bij een platform als BitShares of van MakerDAO munten verpand om krediet mee te verkrijgen, in alle situaties is het risico ongeveer gelijk.

Onderpandkeuze
In alle gevallen kan het gebeuren dat jouw onderpand sterk in waarde daalt waardoor de lening onder water komt te staan. Soms bestaat de mogelijkheid om meer onderpand in te brengen om zo de lening in stand te houden. Wanneer dit niet lukt wordt (een deel van) jouw onderpand geliquideerd.

LTV & Collateral Ratio
Wanneer je besluit een onderpand in te leggen welke mogelijk een sterkte waardedaling kan laten zien is het belangrijk om een goede dekkingsgraad te hanteren. Denk hierbij aan de Loan To Value (LTV) en Collateral Ratio (CR). Dit zijn manieren om de dekkingsgraad van een lening te becijferen.

LTV staat voor het percentage waarin de leensom wordt afgezet tegen de waarde van het onderpand. Dit wil zeggen dat wanneer jij een LTV van 20% hanteert, de schuldenaar dus 5 keer de waarde van de leensom aan onderpand moet inleggen.

CR staat voor het aantal malen dat de leensom in de totale waarde van het onderpand past. Een CR van 3 wil zeggen dat het onderpand 3 keer zoveel waard is als de leensom.