Les #2: Bestaande platformen

[gourl-membership img=”Prijstabel7.png”]

Verschillen per platform

Om het juiste platform te kiezen is het belangrijk om te weten wat de belangrijke verschillen zijn. In lespakket #3 heb je geleerd hoe een leenplatform als Aave werkt. Ondanks dat je Aave ook als kredietplatform kunt gebruiken gaan we in dit lespakket in op een ander soort kredietplatform, namelijk de issuance platformen. Hieronder een overzicht van de belangrijke verschillen.

Interne of externe wallets:
MakerDAO kun je alleen gebruiken met behulp van externe wallets wat betekent dat je een ETH-wallet moet hebben waarmee je kunt verbinden met Dapps. Dit kan bijvoorbeeld met hardware wallets en MetaMask. Hierdoor heb je volledige controle over jouw digitale bezittingen. Bij BitShares kun je bij registratie kiezen voor een webwallet of een localwallet. Een localwallet is te vergelijken met een hardware wallet.

Gebruiksgemak:
Qua gebruiksgemak wint MakerDAO het met gemak van BitShares. Dit komt doordat BitShares een veel uitgebreider en dus complexer platform is.

Geaccepteerde cryptovaluta:
Niet elke cryptovaluta kan gebruikt worden om een kredietlening te verkrijgen. Vaak heeft een kredietplatform een eigen stablecoin en combineert deze met de populairste DeFi munt Ethereum (ETH). Ook MakerDAO draait op ETH. Het issuance systeem van BitShares neemt alleen BitShares (BTS) aan voor het maken van bitUSD.

Krediet van gebruikers vs. krediet van systeem

In Lespakket 3 hebben we leenplatformen behandeld welke vaak ook als kredietplatform kunnen worden gebruikt door de aangeboden leningen aan te nemen. In dit lespakket gaan we in op een ander soort kredietsysteem, namelijk een issuance platform waar je leent van het systeem.

Bij gebruik van een platform waarmee je een lening aanneemt van een andere gebruiker ben je namelijk verbonden aan een marktconforme dekkingsgraad, looptijd en rentetarief. Omdat er bij een issuance platform een veel lagere rente geldt (bij BitShares zelfs 0%) en een lening een onbeperkte looptijd heeft kan kan het voordeliger zijn om een issuance platform te gebruiken.

Aan de andere kant heb je bij een kredietplatform waarbij je leent van het systeem vaak te maken met hogere LTV vereisten en minder diversiteit in onderpandkeuze.

Platform details

bitUSD-leningen
bitUSD is de stablecoin van BitShares, welke gemaakt wordt door de gebruikers. Om bitUSD-coins te maken moet de gebruiker een crypovaluta-onderpand inleggen in de vorm van BitShares (BTS) (crypto collateral).

Doordat de minimale collateral ratio van 1.5 moet worden nageleefd bestaat er altijd minimaal 50% aan overwaarde als je de alle onderpanden tegen de totale waarde van alle bitUSD in omloop afzet. Daalt de waarde van het onderpand onder deze ondergrens, dan moet de gebruiker meer onderpand inbrengen om te voorkomen dat de lening wordt geliquideerd.

DAI-leningen
DAI is de stablecoin van MakerDAO. MakerDAO draait op Ethereum en wordt voor verschillende DeFi Dapps gebruikt. Om DAI-coins te maken moet de gebruiker een crypovaluta-onderpand inleggen (crypto collateral).

Om DAI te kunnen lenen heb je een wallet nodig zoals een hardware wallet of de MetaMask browser-extensie.

De minimale collateral ratio van een DAI-lening is net als bij het BitShares platform 1.5, oftewel 150% van de leensom.