Les #1: Wat is decentraal krediet?

[gourl-membership img=”Prijstabel7.png”]

Hoe werkt een kredietplatform?

Een kredietplatform is een DeFi instrument waarmee gebruikers stablecoins kunnen lenen door een crypto collateral (onderpand) in te brengen.

Het lenen van cryptovaluta zoals onder andere stablecoins is mogelijk met behulp van Dapps die draaien op één of meerdere smart contracts. Door het gebruik van smart contracts bestaat er een cryptografische zekerheid dat de op het betreffende platform gemaakte afspraken worden nageleefd.

Omdat de technology achter DeFi nog erg jong is, zitten er verschillen in de werking van elk kredietplatform.

Bestaande kredietplatformen

MakerDAO
Een erg populair issuance platform waarmee dus uitsluitend van het systeem geleend kan worden. Alle leningen worden uitbetaald in de vorm van MakerDAO’s eigen stabblecoin DAI.

BitShares
Op de BitShares blockchain zijn zowel kredietleningen tussen gebruikers onderling, als ook kredietleningen tussen gebruiker en systeem mogelijk.

AAVE
Bij AAVE worden alle krediet-verzoeken vervuld met cryptovaluta van andere gebruikers. Dit gebeurt vanuit een collectief leenfonds waarin gebruikers die een lening willen verstrekken verschillende cryptovaluta beschikbaar stellen in ruil voor een APY (Anual Percentage Yield). De ontvanger van de lening betaald hiervoor een APR (Anual Percentage Rent).