Les #1: Wat is decentraal lenen?

Wat is decentraal lenen?

Een lening verstrekken zonder gebruik van een bank of agentschap, het kan op één van de decentrale leenplatformen. Hierdoor kunnen gebruikers zelf de rentepercentages en tijdsduur van contracten betalen en kan er altijd boetevrij worden afbetaald.

Hoe werkt een lening-platform?

Een leenplaform (lending platform) geeft gebruikers de mogelijkheid om leningen aan te vragen of aan te bieden in een open markt. Elke gebruiker bepaalt bij het aanbieden en aanvragen zelf welk rentetarief en tijdsduur gewenst zijn voor de overeenkomst. Een andere gebruiker kan op zijn beurt bepalen of én welke lening hij kiest uit het aanbod van verzoeken en aanbiedingen.

Om te garanderen dat uitgeleend geld wordt terugbetaald werken de leenplatformen met liquidatie-systemen. Dit systeem zorgt ervoor dat een lening die door waardedaling van het onderpand onder water is komen te staan automatisch wordt geliquideerd. Hierdoor krijgt de leningverstrekker bezit over het onderpand van de schuldenaar. Zo worden zowel de verstrekkers als aanvragers van leningen gemotiveerd om de aanvrager afdoende onderpand te laten inleggen.

Waarom lenen winstgevend is

Decentrale leenplatformen bieden kansen voor iedereen. Zowel de vertrekker als aanvrager van de lening hebben volledige vrijheid in welke lening zij onder welke condities aangaan.

Een leningverstrekker heeft de mogelijkheid om een cryptovaluta waar hij/zij veel van bezit (deels) uit te lenen met garantie van terugbetaling + rente (of verkrijgt bezit over het afgesproken onderpand). De leningaanvrager kan zelf kiezen welke cryptovaluta als onderpand gebruikt wordt om een cryptovaluta naar keuze te lenen. Dit geeft de aanvrager de mogelijkheid om, in geval van waardestijging op de geleende cryptovaluta, zijn onderpand met winst terug te kopen.

Welke platformen zijn er?

Er zijn meerdere decentrale platformen waarop je leningen kunt verstrekken aan andere gebruikers. Wij hebben met zowel het leen-systeem van BitShares als dat van AAVE niets dan goede ervaringen als het gaat om de werking en betrouwbaarheid van het platform.