Ruurd’s Rule

Onderstaande tekst is een statistische observatie op basis van de Bitcoin/USD koers in het tijdsbestek van 1 jan 2019 tot en met 10 april 2020. Dit is geen financieel advies.

Ruurd’s Rule – geschreven door Ruurd E.

Iedereen die ooit Bitcoin of een altcoin gekocht heeft moet het weleens gedacht hebben: ‘Had ik maar een dag eerder of een dag later gekocht!’ Dat gebeurde bij mij ook. Ik ben een loonslaaf en elke keer als ik loon krijg deed ik hiervan direct mijn periodieke Crypto-aankoop. Maar elke keer dat ik overging tot een aankoop had ik kort daarna het gevoel dat er een beter moment was om te kopen (buyers remorse).

Ik krijg mijn loon op de 21ste van de maand en ik wou nou weleens weten of ik er wel goed aan deed om gelijk Bitcoin te kopen. Daarom ben ik de uitdaging van een collega aangegaan om te kijken of ik het algemene maandelijkse verloop van de koers van Bitcoin statistisch kan benaderen. Wat ik heb gedaan is kijken naar de Bitcoinkoers op dagbasis op de laatste paar dagen van de maand en de eerste paar dagen van de volgende maand. Dit heb ik voor in totaal 15 maanden gedaan om een beetje een referentie te hebben. De uitkomsten schetsen een duidelijk beeld, maar natuurlijk is met Bitcoin niks is zo veranderlijk als de koers dus ontleen vooral geen rechten aan deze observatie.

Bij het aangaan van de uitdaging zeiden we voor de gek tegen elkaar: “Wereldwijd krijgen veel mensen loon op de eerste dag van de maand, dus koop daarom zelf voor de eerste van de maand.” En tot mijn verbazing klopt dit. Je ziet dat over deze 15 maanden gemiddeld de eerste van de maand de prijs een beetje omhoog gaat (+-1%) en de 2e tot de 5e van de maand dit stijgt naar een 3%a 4% tot wel 5%.

Als je wacht op het begin van de maand koop je dus een stuk minder Bitcoin voor je geld. Maar, doe ik er dan goed aan om gelijk de 21ste mijn geld om te zetten naar Bitcoin? Nou, om een lang verhaal kort te maken: Nee. In 46% van de gevallen gaat de prijs voor het einde van de maand eerst nog verder naar beneden. Hmm, ik kom tot de realisatie dat ik meer Bitcoin had kunnen hebben..

En zo kom ik tot de hamvraag:
Op welke dag kan ik statistisch gezien beste kans om de meeste Bitcoin voor mijn geld krijgen én de beste kans dat het later meer waard is geworden?

Uitkomst:
Voor de periode van de 20ste tot de 5e is voor 80% van de tijd de ‘Laatste dag van de maand’ de beste dag om te kopen.

Gemiddeld zijn de dagen voor de laatste dag van de maand 0.1% tot 1% duurder en bij de dagen er na loopt dit op tot 5%.
(De laatste dag van de maand is soms de 30ste/31ste of 28ste)

Mijn regel die ik voor mezelf hanteer:
Wacht, “Hold fast”, koop niet gelijk Bitcoin zodra je salaris krijgt maar wacht tot de laatste dag van de maand. En niet langer.