Les #3: Marktdiepte & flows

Orderboek-inzichten

Orderboeken zijn één van de meest waardevolle bronnen van informatie in de wereld van cryptovaluta. Elke exchange heeft een eigen orderboek waarin alle actieve koop- en verkoop orders worden bijgehouden. De data is een momentopname die laat zien hoeveel koop- en verkoopdruk er bestaat op verschillende prijsniveau’s. Doordat veel handelaren op basis van de orderboekdata hun strategie bepalen zie je vaak net voordat een grote prijsstijging of -daling plaatsvindt veel verandering in de orderboeken. Hierdoor kan het voorkomen dat de eerder verkregen inzichten onjuist zijn geworden en een nieuwe richting duidelijk wordt.

Buy & sell walls

Een buy of sell wall (vertaling: koop- en verkoopmuren) zijn grote hoeveelheden koop- of verkooporders die allemaal rond of op dezelfde prijs zijn geplaatst waardoor een soort muur in het orderboek ontstaat.

Een muur kan duiden op een grote koper of verkoper, een vermeende bodem- of piekprijs, maar kan ook een truc zijn van grotere spelers om de kleine spelers te misleiden. Dit doen ze door net voor een grote koop- of verkooporder misleidende orders te plaatsen.

Dataverstrekkers

Ondersteunings- en weerstandsgebieden

Een ondersteuningsgebied is een bepaald prijsgebied waarin veel handelaren bereid zijn om de betreffende activa te kopen. Een weerstandsgebied is een bepaald prijsgebied waar veel handelaren bereid zijn om te verkopen. Door te kijken naar historische ondersteunings- en weerstandsgebieden en deze te combineren met de orderboek-inzichten kan in veel gevallen een redelijke schatting gemaakt worden tot hoe ver een koers naar boven of beneden schiet bij een prijsuitbraak.

Exchange & miner flows

Naast de informatie uit de orderboeken van beurzen is het ook erg informatief om te kijken naar hoeveel van een bepaalde cryptocurrency er beschikbaar is op beurzen. Droogt de voorraad overal op? Dan kan er wel eens een grote prijsstijging ontstaan. Groeit de voorraad? Dan kan er wel eens een prijsdaling aankomen. De informatie over de beursvoorraden noemt men exchange flows.

Eén van de grote oorzaken van het stijgen of dalen van de voorraad van een cryptocurrency op beurzen zijn de zogenaamde ‘miner flows’. Dit is een term die gebruikt wordt om aan te geven of de miners van bepaalde cryptocurrency op dat moment (gemiddeld gezien) aan het verkopen, sparen of zelfs kopen zijn.

Markt indexering

Naast orderboekdata en de exchange & miner flows kun je ook gebruik maken van indexeringen om de diepte en sentiment van de markt te beoordelen. Zo kun je onder andere zien wat er op welke beurzen gebruikers long of short gaan op Bitcoin / Ethereum, en voor hoeveel geld dat in totaal gaat.

Er zijn een aantal populaire websites die op de pagina ‘Markt Indexering’ worden toegelicht.