Les #1: Tradingview

Actuele koersgrafieken

Om een goede marktanalyse te maken is het belangrijk om veel analytische middelen tot je beschikking te hebben en deze ook zoveel mogelijk te gebruiken. Staar je nooit blind op één specifieke tool, maar plaats deze altijd in perspectief door data uit verschillende tools naast elkaar te leggen. Zo kan de prijs van een bepaalde cryptovaluta wel sterk stijgen, maar als dit is gebeurt met een laag handelsvolume dan is deze stijging ook zomaar weer verloren doordat er in de meeste gevallen ook maar weinig volume nodig is om de koers terug te laten zakken. Op hetzelfde moment is het goed mogelijk dat er met of zonder een hoog handelsvolume een bepaalde cryptovaluta kunstmatig in waarde wordt verhoogd, terwijl de munt in kwestie totaal geen “use-case” heeft en daardoor helemaal niet echt gebruikt wordt.

Eén van de belangrijkste tools voor investeerders in zowel traditionele als in de crypto markten, is een realtime koersgrafiek. Er zijn verschillende manieren om een realtime koersgrafiek te maken, maar verre weg het meest gebruikte platform hiervoor is Tradingview.

Data van verschillende exchanges

De koers van een bepaalde activa is niet overal ter wereld hetzelfde. In de cryptomarkten zijn de verschillen vaak groter dan in welke andere markt dan ook. Dit komt doordat elke beurs (exchange) zijn eigen klantenbestand heeft en niet gezamenlijk vanuit één en dezelfde boekhouding opereert. Hierdoor zijn er te allen tijde kleine tot soms gigantische prijsverschillen tussen de verschillende crypto exchanges. En, waar een verschil in prijs bestaat valt geld te verdienen!

Met Tradingview kun je elke activa, in ons geval een cryptovaluta, opzoeken en afzetten tegen elke ander mogelijke valuta, zoals euro’s of dollar’s. Hierbij kun je ook kiezen welke exchange je als databron wilt gebruiken. Wissel vaak tussen de grote exchanges om een duidelijker beeld te krijgen de handel die 24/7 doorgaat over de hele wereld.

Tradingview

Kaarsgrafieken en indicatoren

Bij het maken van een koersgrafiek op tradingview kun je eindeloos veel middelen aanwenden om diepgaande of soms zelfs vergezochte verbanden te zien. Belangrijk is dat je stap voor stap jezelf bekend maakt met de basis voordat je een nieuwe truc erbij probeert te leren. Begin daarom bij het gebruik van de ‘full-featured chart’ met een simpele koers zoals Bitcoin/Dollar (Ticker: BTCUSD) of Bitcoin/Euro (Ticker: BTCEUR) om zo eerst kennis te maken met kaarsgrafieken en indicatoren.

De benaming kaarsgrafiek heeft te maken met de groene en rode staven waarmee de grafiek is opgebouwd, genaamd kaarsen. Een groene kaars staat voor een koersstijging, een rode kaars voor een koersdaling. Een enkele kaars beslaat altijd een exacte tijdspanne, welke wordt bepaald door de ingestelde kaars-tijd (candle-time). Zo kan een kaarsgrafiek bijvoorbeeld op 1Hour candles (1 uurs kaarsen) worden ingesteld waardoor elke kaars van de grafiek exact 1 uur vertegenwoordigt.

Naast de betekenis van kaarsen is het toepassen van indicatoren een waardevolle bron van informatie en inzichten.

Basis uitleg Tradingview

Overige analytische middelen