Les #3: Gateways

Wat zijn Gateways?

Om cryptovaluta in jouw BitShares-account te storten heb je een Gateway nodig. Maar wat zijn Gateways precies? En waarom heb je eigenlijk één nodig voor het storten of opnemen van jouw cryptovaluta?

Een Gateway is een externe partij die werkzaam is op de BitShares DEX waardoor je cryptovaluta die zelf niet afkomstig zijn van de BitShares blockchain toch kunt storten, verhandelen en opnemen op de BitShares blockchain. Je kunt Bitcoin bijvoorbeeld naar jouw deposit adres van een gateway sturen, die op zijn beurt een UIA (user issued asset) op de BitShares blockchain zal toekennen aan jouw BitShares-account, met de belofte dat je de Bitcoin terug krijgt. Terwijl je zo’n UIA op de BitShares blockchain houdt, wordt de gateway de bewaarder van jouw cryptovaluta. Elke gateway biedt verschillende mogelijkheden met betrekking tot welke cryptovaluta zij aannemen. Hierdoor ontstaan per gateway verschillende maar ook overlappende markten. Door veel verschillende Gateways te hebben in het BitShares eco-systeem wordt het meer en meer gedecentraliseerd. Wanneer je een cryptovaluta stort via een Gateway geeft deze jou daarvoor een zogenaamde IUO (een tegoed) terug. Deze IOU kan op ieder moment ingeruild worden voor de originele activa. Totdat jij jouw IOU inruilt voor de eigenlijke activa kun je er op vertrouwen dat de Gateways de maximale beveiliging hebben doormiddel van zogenaamde ‘Cold wallet storrage’, waarbij de cryptovaluta in offline wallet’s wordt bewaard.


Omdat de lijst met Gateways blijft groeien hebben we hieronder de bekendste en meest liquide varianten belicht.

Voordelen
  • Doordat elke gateway eigen markten heeft ontstaan arbitrage kansen
  • Hoge mate van beveiliging tegen hackers
  • Gateways in verschillende jurisdicties zorgt voor vrijheid van de meeste wetgeving
Nadelen
  • Je vertrouwt jouw cryptovaluta toe aan het bedrijf achter de gateway
  • Niet elke gateway is even liquide
  • Trage klantenservice

Verschillen per Gateway

Focus
Elke Gateway heeft haar eigen specialiteit. Zo is OpenLedger groot in Bitcoin, Ethereum en andere Top 10 coins, en richt CryptoBridge zich met name op Ethereum-tokens. Spark is een soort digitaal grenswisselkantoor, en Lykke een bankgateway. Benut deze eigenschappen door voor elke individuele handelssituatie de beste Gateway te kiezen.

Regio
De wetgeving van het land waarin een Gateway kantoor houdt kan bepalend zijn voor haar mogelijkheden. Daarnaast gelden niet overal ter wereld op hetzelfde moment dezelfde hypes en trends. Kijk daarom bij het kiezen de Gateway goed welke cryptovaluta veel worden verhandeld, en hoe structureel de volume’s zijn.

Volume’s per Gateway

Het is erg belangrijk om te kijken naar de handelsvolume’s van elke Gateway. Het kan goed zijn dat jouw favoriete Gateway om Bitcoin mee te handelen niet geschikt is voor een andere coin omdat handelaren voor die munt op een andere Gateway van de DEX handelen. Kijk daarom goed op de exchange (zie venster hieronder) hoeveel handel er op alle Gateways voor die bepaalde cryptovaluta dagelijks is, voordat je voor het eerst een bepaalde cryptovaluta op de DEX stort.

Je ziet dit door in de rechterkolom van de DEX pagina te zoeken naar bijvoorbeeld BTC. De lijst met markten die naar voren komt bevat soortgelijke namen en betreft allemaal dezelfde soorten markten, maar dan ieder vanuit een andere Gateway. Voorbeelden: GDEX.BTC = Bitcoin dat wordt beheerd door GDEX, dus de markt-ticker GDEX.BTC/BTS heeft uitsluitend betrekking tot de handel van BitShares met Bitcoin dat door GDEX wordt beheert. Hierdoor is het ook mogelijk om Naast de marktnamen (ook wel trading pairs) staat het volume, uitgedrukt in de eenheid van het geselecteerde tabblad (BTC, BTS, ETH, USD of CNY).

~ BitShares DEX Portal:
BitShares DEX Portal