Les #2: Functionaliteiten

Functie #1: Decentralized Exchange

De Decentralized Exchange oftewel gedecentraliseerde handelsplaats (hierna benoemd als DEX) maakt rechtstreekse uitwisseling tussen gebruikers van digitale goederen/valuta mogelijk. Een DEX heeft veel voordelen ten opzichte van traditionele gecentraliseerde handelsplaatsen, welke we hieronder bespreken.

Crypto College NL - Investor GuidesScheiding van bevoegdheden: er is geen reden waarom dezelfde entiteit verantwoordelijk zou moeten zijn voor het beheren van cryptovaluta én voor het verwerken van handelstransactie’s. Op de BitShares DEX wordt orderafstemming uitgevoerd door het protocol, dat niet op de hoogte is van mogelijke implicaties met betrekking tot de betrokken handelaren of hun activa en dus onpartijdig is.

Wereldwijd uniform orderboek: sinds BitShares wereldwijd is, kan iedereen met een internettoegang de DEX gebruiken voor verhandeling. Dit brengt de liquiditeit van de wereld in één enkel orderboek voor gedecentraliseerde handel.

Elk type markt: De BitShares DEX is agnostisch voor activa. Vandaar dat je op elke cryptovaluta met elkaar kunt verhandelen (trading pairs). Hoewel sommige trading pairs kunnen eindigen met een lage liquiditeit, zoals ZILVER/GOUD, zullen andere paren zoals USD/EUR voor FOREX-handel een enorm volume zien.

Geen limieten: Het BitShares-protocol kan uw handelservaring of -limieten niet beperken.

Gedecentraliseerd: De DEX is over de hele wereld gedistribueerd. Dit betekent niet alleen dat er geen “single point of failure” is, maar het betekent ook dat de BitShares DEX 24/7 open is voor handel omdat het altijd ergens dagtijd is.

Veilig: Uw geld en transacties worden beveiligd met cryptografie van industrieloze elliptische krommen. Niemand zal toegang tot uw geld kunnen krijgen, tenzij u dit laat gebeuren. Om de beveiliging verder te versterken, stellen we onze klanten in staat om escrow- en multi-signature-schema’s in te stellen.

Snel: In tegenstelling tot andere gedecentraliseerde netwerken, maakt de BitShares DEX real-time trading mogelijk en wordt alleen beperkt door de snelheid van het licht en de grootte van de planeet.

Leverbaar algoritme voor matching van orders: Wat de BitShares DEX uniek maakt, is het bewijsbare algoritme voor het matchen van de orders. Met een reeks orders kunt u altijd aantoonbaar controleren of deze bestellingen correct zijn gewogen.

Collateralized Smartcoins: Een van de grootste kenmerken van BitShares zijn de smartcoins zoals bitUSD, bitEUR, bitCNY en andere. Gemakshalve duiden deze activa eenvoudig op de USD, EUR, CNY, etc. in de portefeuille. Deze digitale tokens vertegenwoordigen dezelfde waarde als hun onderliggende fysieke item. Vandaar dat 1 USD in deze portefeuille $ 1 waard is en als zodanig kan worden ingewisseld. Elk van deze tokens wordt ondersteund door BitShare-aandelen (BTS) die als onderpand worden afgesloten en beschikbaar zijn voor verrekening tegen de huidige prijs.

~ BitShares DEX Portal:

Tijd om een kijkje te nemen op de BitShares DEX. In les #4 gaan we dieper in op het gebruik van de DEX, voor nu is het vooral even handig om alvast de exchange te hebben gezien. In het zwarte venster hieronder heb je direct toegang tot de DEX. Indien je in les #1 van dit pakket een BitShares-account hebt aangemaakt én je gebruikt nu dezelfde browser, dan zie je direct jouw accountnaam rechtsboven in beeld bij het zogenaamde ‘Hamburgermenu-icoontje’. Klik op ‘Full screen / nieuw tabblad’ als je het venster hieronder te klein vindt. Of ga terug naar Les #1 voor een directe portal naar het registratieproces.

BitShares DEX Portal

Functie #2: Smartcoins handelen

Net als op de blockchains van Ethereum, EOS & Tron is het ook op BitShares mogelijk om smart contracts te maken. Hierdoor ontstaan mogelijkheden om net als op de eerder genoemde blockchains DeFi applicaties, stablecoins, smartcoins & leen– en kredietmogelijkheden te maken. Over de DeFi applicaties, leen- &kredietmogelijkheden lees je later in deze en andere lessen meer. In dit onderdeel zoomen we in op de smartcoins die je kunt verhandelen op de DEX, zoals; bitUSD, bitEUR, bitRUBBEL, bitCNY, bitBTC, bitGOLD & bitSILVER.

Klik op één van onderstaande smartcoins om de markt op de DEX te bekijken. Je ziet bij elke markt dat je de smartcoins kunt kopen en verkopen met BitShares (BTS), maar het is ook mogelijk om dit met Bitcoin of Ethereum te doen door in de rechterkolom op het tabblad van de betreffende cryptovaluta waarmee je wilt kopen/verkopen te klikken.

bitBTC
Verbonden aan de waarde van 1 Bitcoin (BTC).

bitCNY
Verbonden aan de waarde van 1 Chinese Yuan (CNY).

bitSILVER
Verbonden aan de waarde van 1 troy ounce .999 fijn zilver (SILVER).

bitUSD
Verbonden aan de waarde van 1 Dollar (USD).

bitRUBBEL
Verbonden aan de waarde van 1 Roebel (RUB).

bitEUR
Verbonden aan de waarde van 1 Euro (EUR).

bitGOLD
Verbonden aan de waarde van 1 troy ounce .999 fijn goud (GOLD).

Naast bovenstaande smartcoins zijn er ook smartcoins die de waarde van populaire aandelen vertegenwoordigen. Hierover lees je meer bij functie #3.

Functie #3: Financiële diensten

Omdat de BitShares Blockchain een hoge transactiesnelheid heeft is het mogelijk allerlei andere software erop te laten draaien. Hieronder een aantal voorbeelden van financiële diensten die op dit moment in ontwikkeling zijn, en in sommige gevallen al operationeel zijn.

Functie #4: Gamen & gokken

Naast financiële diensten kun je ook gamen op de BitShares Blockchain. Hieronder een paar voorbeelden.

Overige functie’s

De hierboven vermelde functies zijn slechts een greep uit de mogelijkheden van het BitShares eco-systeem. Zo zou je een stemsysteem voor democratische verkiezingen 100% hackvrij en eerlijk kunnen laten verlopen door het op de BitShares Blockchain te laten operreren. Ook andere overheidsprocessen, en digitale systemen zoals het kadastrale register zouden een grote efficientie slag kunnen maken doormiddel van deze technologie.