Hard forks uitgelegd

Hoe de afsplitsing van een cryptocurrency werkt.

Wat is een hard fork?

In de informatica-wereld is een ‘fork’ een bekende term. Een ‘hard fork’ (ook wel hardfork) in de cryptowereld kun je het beste visualiseren als een afsplitsing van de originele blockchain.

Een blockchain is een grootboek om gezamelijk transacties in bij te houden. Naast de blockchain is er ook het protocol, hierin staan alle regels van een coin. Denk bijvoorbeeld aan hoe groot een block van bitcoin mag zijn of dat er nooit meer dan 21.000.000 BTC zal bestaan.

Dit protocol wordt gesteund door alle nodes en miners die aangesloten zijn op het netwerk. Wordt een verandering in de regels voorgesteld? Dan is het aan die nodes en miners om die update van het protocol te accepteren.

Maar er kan altijd een meningsverschil zijn. Dan is de kans groot dat de ene groep de nieuwste update wel accepteert en de andere groep niet. Dit leidt dan tot een splitsing in de blockchain. Voor beide gevallen is immers draagvlak.

Maar welke is dan de echte blockchain? In de veel gevallen stappen de meeste gebruikers over naar de nieuwe blockchain en sterft de oude versie een langzame dood. Maar dit is lang niet altijd het geval. Zo kan het zijn dat beide blockchains genoeg ondersteuning van hun community krijgt. Dan hebben beide blockchains bestaansrecht.

Bekende hard forks

Er zijn veel bekende hard forks. De twee bekendste zijn die van Ethereum en Bitcoin.

Ethereum: de DAO hard fork
Op 20 juli 2016 onderging het Ethereum-netwerk een hard fork. Dit is een van de meest besproken hard forks in de korte geschiedenis van crypto currencty.

De splitsing van de blockchain gebeurde nadat het DAO-project gehacked was. Dit is een soort transactiesysteem bovenop de blockchain van Ethereum.

De bedoeling van DAO was om het voor investeerders mogelijk te maken om DAO-tokens om te zetten in ether, zo kunnen investeerders en beleggers kunnen een oproep tot financiering in trekken. Dit ging op basis van smart contracts en bleek een enorme bug te zijn.

Een hard fork was noodzakelijk omdat het Ethereum-netwerk geen ruimte laat voor een soft fork, wederom een bug.

En dus werd er gestemd over een hard fork. De geldige blockchain zou de DAO hack-transactie weigeren en de tokens en ether aan investeerders teruggeven.

Uiteindelijk stemde 89% van de blockchain-leden van Ethereum stemde vóór de harde vork en een terugkeer van de coins.

De rest van de gemeenschap splitste zich af om de oude, onveranderlijke keten te ondersteunen. Zij geloofden in ‘Code is law’ ofwel we moeten maar leven met de gevolgen van een slecht geschreven smart contract. Ze noemden de nieuwe keten Ethereum Classic.

Bitcoin Cash
Een andere bekende hard fork vond plaats op 1 augustus 2017. Op die dag splitste de Bitcoin blockchain bij block #478559 in twee blockchains. De originele blockchain bleef Bitcoin heten, de nieuwe variant probeerde eerst ook de naam Bitcoin te claimen, maar werd door de crypto-gemeenschap al gauw tot Bitcoin Cash (ook wel Bcash) omgedoopt.

Dit gebeurde omdat een groep bitcoindevelopers van mening waren (en zijn nog steeds) dat de regels van het Bitcoin protocol aangepast moesten worden.

Het voorstel tot aanpassing: het vergroten van de blokgrootte van 1MB naar 8MB.

Het idee hierachter is dat er zo meer transacties in een block passen en er dus meer transacties tegelijkertijd gedaan kunnen worden. Dit biedt ook de mogelijkheid om gemakkelijker smart contract functionaliteiten mogelijk te maken op de bitcoin blockchain, zoals dat al mogelijk is op die van Ethereum.

Net als bij Ethereum heeft Bitcoin Cash een soort leiderfiguur, genaamd Roger Ver (voorheen bekend als Bitcoin Jezus). Roger is een controversieel persoon wat voor veel strijd heeft gezorgd na meerdere pogingen om Bitcoin Cash (BCH) door te laten gaan als echte Bitcoin (BTC).

Hoe krijg je gratis munten?

Had je ten tijde van deze hard fork bitcoin? Bij een hard fork worden alle private keys en alle munten die daarbij horen, gekopieerd naar de nieuwe blockchain. Als je dus in het bezit bent van jouw private key (en de bijbehorende bitcoin), bezit je dezelfde hoeveelheid munten op zowel de oude als de nieuwe blockchain.

Dat betekent overigens niet dat de waarde van je portfolio verdubbelt. Iedere cryptomunt heeft na een hard fork een eigen waarde, gebaseerd op vraag en aanbod in de markt. Er zijn zelfs beurzen die hier eerder op inspelen, waardoor je kan handelen met die geforkte munten voordat de fork ook maar heeft plaatsgevonden.

Daarover gesproken, of je gratis munten zo makkelijk kan claimen hangt ook af van waar je je coins bewaart. Het maakt niet uit of je je coins bewaart in een online, software of hardware wallet, controleer altijd bij de fabrikant of softwarebouwer hoe zij omgaan met de hard fork.

Dat geldt ook zeker voor als je je crypto’s op de beurs laat staan. Kijk op de website of social media van de beurs hoe zij omgaan met de hard fork. Meestal zijn beurzen hier heel klantvriendelijk in. Er valt immers geld aan te verdienen.

Gebruik altijd een hardware wallet

Dit raden wij je altijd aan, maar met name bij een hard fork kan dit handig zijn. Wanneer een nieuwe munt voldoende vertrouwen heeft verkregen in de markt, brengen hardware wallets zoals de Ledger Nano S en de TREZOR vaak een splitting tool uit. Dit is een update in de huidige software waarmee je je bitcoins kunt splitsen in bitcoins en de nieuwe munt.

[mashshare][widget id=”related-posts-by-taxonomy-2″]