Futures trading

Gokken op koersdaling of -stijging met long- en short-posities.


Wat is Futures trading?

Futures-contracten zijn gestandaardiseerde overeenkomsten die op een exchange (beurs) worden verhandeld. Eén partij stemt ermee in om een bepaalde hoeveelheid cryptovaluta te kopen en op een bepaalde datum in ontvangst te nemen. De verkopende partij bij het contract stemt ermee in het te verstrekken.

De futures-markt kan worden gebruikt door vele soorten financiële spelers, waaronder beleggers en speculanten, maar ook door bedrijven die de cryptovaluta daadwerkelijk in ontvangst willen nemen of leveren.

Cash settled vs Bitcoin settled

Bij het aangaan van een Bitcoin future contract kun je kiezen voor het inzetten van fiatgeld zoals Dollars en Euros, of je kiest ervoor om echt Bitcoin in te zetten. In beide gevallen werken de futures contracten hetzelfde als het gaat om de winstberekening, alleen krijg je bij de fiatgeld-contracten geld uitbetaalt en bij de ander Bitcoin.

Bestaande futures exchanges

Tot september 2019 was het alleen mogelijk om via partijen als CME Group, CBoe en Bitfinex cash settled future contracten af te sluiten. Sinds de komst van Bakkt is het ook mogelijk om Bitcoin settled future contracten af te sluiten.

Een nog belangrijker voordeel aan Bakkt is het feit dat het eigendom is van The Intercontinental Commodity Exchange (ICE), welke ook de eigenaar is van de New York Stock Exchange. Hierdoor kunnen de grootste investeerders op een voor hen bekende manier investeren in Bitcoin.

Manipulatie?

Al sinds het moment dat de eerste futures markten zich voor Bitcoin openden gaan er wilde verhalen van manipulatie.

Het idee is dat groot Bitcoinbezitters, beter bekend als een whale, dit doen door eerst een short-contract af te sluiten waarmee je bijvoorbeeld gokt dat de prijs van Bitcoin binnen 24 uur daalt van $ 10,000 naar $ 9,000. Dit betekent dat Bitcoin binnen 24 uur $ 1,000 of meer moet dalen om winst te maken met het short-contract. Vervolgens dumpt de whale net zoveel Bitcoin op de open markt als dat nodig is om de prijs van 1 Bitcoin onder de $ 9,000 te krijgen.

Op deze manier heeft de whale winst gemaakt op het short-contract én door Bitcoin te verkopen. De winsten gebruikt hij of zij om de Bitcoin voor een lagere prijs terug te kopen. Deze truck kan eindeloos herhaald worden zolang de whale maar met hetzelfde aantal aan Bitcoin (of meer) eindigt.

Futures market data

Bakkt
De Bitcoin settled futures markt van The Intercontinental Commodity Exchange (ICE). Klik hier voor een overzicht van de handelsvolumes.

Bitfinex
De cash settled futures markten zijn erg populair. Klik hier voor de handelsvolumes én short/long verhoudingen van beide partijen.

[mashshare][widget id=”related-posts-by-taxonomy-2″]