– Alles over wallets –

Zonder de ‘Private Key’ is het niet jouw Bitcoin.

Wat is een wallet?

Een wallet is een digitale portemonnee waarmee je jouw cryptovaluta kunt ontvangen, versturen en bewaren. Met sommige wallet’s kun je alleen cryptovaluta van één bepaalde blockchain gebruiken. Er zijn ook wallets waarmee je munten van verschillende blockchains kunt gebruiken. Een wallet kan een programma zijn op je telefoon of computer. Ook is het mogelijk om een speciaal apparaat als wallet te gebruiken, een zogenaamde hardware wallet.

Op deze pagina vertellen we welke verschillende soorten wallets er zijn. Onderaan de pagina vind een aantal voorbeelden van veel gebruikte wallets.

Welke type wallet’s zijn er?

In princiepe zijn alle wallet’s een opslag voor cryptomunten waarbij gebruik wordt gemaakt van een public key en een private key. De public key is het ontvangstadres van de wallet. De private key is het wachtwoord waarmee je toegang krijgt tot de inhoud van de wallet en dus transacties kunt versturen.

Hieronder de verschillende type wallet’s, met daarbij de mate van veiligheid.

Wat zijn Hardware wallet’s?

De aller veiligste manier om zelf jouw cryptovaluta te bewaren is met een hardware wallet. Dit type wallet is zoals de naam al doet vermoeden een fysieke wallet, op een soort USB-stick.

Na het instellen van de hardware wallet kun je er cryptomunten op zetten welke je alleen weer er af kunt halen als je zowel de USB-stick als de wachtwoorden hebt die zijn aangemaakt bij het instellen. Wanneer je de hardware wallet kwijtraakt moet je een nieuwe kopen, en kun je de ‘recovery phrase’ de verloren wallet gebruiken om alsnog toegang te krijgen tot jouw gelden.

Voor meer informatie ga je naar de pagina Crypo veilig bewaren, of klik op de afbeelding hieronder om direct één aan te schaffen via de meest vertrouwde partij in de industrie: Ledger.

Ledger Nano S - The secure hardware wallet

Wat is een seed phrase wallet?

Een seed phrase wallet is een wallet waarbij je naast een wachtwoord om transacties mee te verichten (private key) ook een back-up wachtwoord van 12, 24 of soms meer dan 40 willekeurig genereerde woorden hebt, een zogenaamde seed phrase.

Deze techniek word zowel in desktop wallets, mobile wallets als paper wallet gebruikt zodat iedere gebruiker direct ook een back-up heeft die bij het aanmaken van de wallet ergens veilig kan worden opgeslagen. Je hebt in princiepe geen software nodig om een seed phrase wallet te gebruiken.

Multi-signature wallets

Met een multi-signature wallet heb je meerdere wachtwoorden per wallet zodat de verantwoordelijkheid over het verrichten van een transactie gedeeld kan worden door meerdere personen of partijen.

Zo kun je bijvoorbeeld een wallet nemen met drie wachtwoorden en daarbij instellen dat ten minste twee wachtwoorden gebruikt moeten worden om een transactie goed te keuren.

Waar multi-signature wallets extra veilig zijn door het gebruik van meerdere wachtwoorden is er het nadeel dat deze wallets vaak draaien op software van derde partijen die gebruik maken van servers om deze functie mogelijk te maken.

Wat zijn Paper wallet’s?

Paper Wallet
Een papieren wallet is letterlijk van papier, tenminste als je hem uitprint. In tegenstelling tot de hardware wallet is de papieren variant gewoon gratis, maar wel iets minder makkelijk in gebruik. Het voordeel is dat jouw private key nergens online staat, en dat jij de enige bent die deze kan zien op het stukje papier. Maar je raadt het al, wanneer je het briefje kwijtraakt, of iemand maakt een foto van jouw papieren wallet en plundert deze, ben je alle cryptovaluta kwijt.

Wat zijn Desktop wallet’s?

Wanneer je op jouw pc of laptop makkelijk toegang wilt hebben tot jouw cryptovaluta, is de desktop wallet de meest gebruikte optie. Desktop wallet’s zijn qua veiligheid op zich prima, als de pc waarop de wallet staat maar virusvrij is.

Een desktop wallet is minder veilig dan de hardware- en de papieren wallet doordat het voor hackers in mogelijk is om controle jouw pc over te nemen en zo controle te verkrijgen tot jouw cryptovaluta.

Crypto Casinos

Wat zijn Mobile wallet’s?

Één van de slechts beveiligde optie’s om cryptovaluta te bewaren is een mobile wallet. Zoals de naam verklapt bewaar je de munten op je smartphone. Op zich hoeft dit niet een probleem te zijn als je telefoon nooit gehackt wordt. Helaas zijn smartphone’s over het algemeen zo lek al een mandje als het om de beveiliging gaat. Maar dat neemt niet weg dat het erg handig kan zijn om mobile wallet’s te gebruiken omdat je er altijd en overal bij kunt.

Wij raden je aan dit type wallet alleen voor kleine bedragen te gebruiken, bijvoorbeeld als je als je er dagelijks kleine aankopen mee doet, net als kleingeld in je normale portemonnee.

Wat zijn Web (Exchange) wallet’s?

Met recht de aller slechtste keuze om je cryptovaluta in te bewaren. Web wallet’s zijn wallet die je op een website hebt. Doordat de wallet op een server staat is het mogelijk dat de server gehackt wordt, waardoor de toegang verschaft kan worden tot jouw gelden. Aangezien de handelsplatformen van cryptovaluta beschikken over honderden miljoenen euro’s aan munten zijn zij een groot doelwit voor kwaadwilligen.

Ons nadrukkelijke advies is om alleen cryptovaluta in een web wallet te houden wanneer je er actief mee handelt. Zodra je uitgehandeld bent kun je het beter op een hardware- of papieren wallet zetten.

Two-factor authentication

Om een wallet een extra laag van beveiliging te geven bieden sommige wallets en vooral veel crypto-website de mogelijkheid om gebruik te maken van two-factor authentication. Dit gebeurt doormiddel van de Google Authenticator app op een tablet of smartphone. Na het installeren van de app kun je voor elke wallet of website waarbij je de app wilt gebruiken een QR-code scannen waardoor de app constant een verificatiecode genereert voor die specifieke wallet of website.


Brave Browser

Voorbeelden van wallets

Let op: maak regelmatig een back-up van jouw wallet(s) en bewaar de back-up offline. Bewaar nooit teveel cryptovaluta in één wallet en zorg ervoor dat lange termijn investeringen in een hardware wallet zitten. Voor meer informatie kun je onderstaande pagina’s of onze één op één begeleiding raadplegen.

Hardware wallet
Bewaar meer dan 1.000 verschillende cryptovaluta op een fysieke wallet zodat je zeker weet dat jouw investering veilig is.

– De veiligste wallet optie
– Ondersteunt meer dan 1.000 cryptovaluta
– Kan ook als Desktop wallet verbonden worden

EOS Hardware Wallet
Omdat EOS nog redelijk nieuw is, zijn er veel dubieuze wallet’s in omloop. Wij prefereren daarom de hardware wallet. Met behulp van dit stappenplan zet je gemakkelijk jouw EOS over van een exchange naar jouw veilige haven.

– De veiligste EOS wallet
– Desktop wallet i.c.m. hardware wallet

Bitcoin Core wallet
De eerste wallet die ooit werd gemaakt. Naast een hardware wallet is de Bitcoin Core wallet nog altijd de veiligste software wallet. Leer wat het is en hoe het werkt.

– Officiële Bitcoin (BTC) wallet
– Desktop wallet


Electrum wallet
Voor iedereen die een desktop wallet wil zonder de hele blockchain te downloaden. Hierdoor is de wallet sneller maar ook minder veilig dan de Bitcoin Core wallet of hardware wallet.

– Bitcoin (BTC) wallet
– Desktop wallet
– 3rd party software

MetaMask browser extensie
De makkelijkste manier om gebruik te maken van Dapps is met een MetaMask wallet. De wallet werkt namelijk vanuit jouw browser waardoor je na installatie direct aan de slag kunt.

– Ethereum (ETH) wallet
– Browser extensie
– Seed phrase wallet


MyEtherWallet.com
De bekendste en veelzijdige wallet-generator MyEtherWallet.com gaat al jaren mee. Naast Ethereum (ETH) kun je er ook alle op ETH gebaseerde token’s mee ontvangen en versturen.

– Ethereum (ETH) wallet
– Mobile wallet
– Seed phrase wallets
– Paper walletPersoonlijke of online hulp nodig?

MIJN ACCOUNTVOORWAARDENSUPPORTDONEREN