Automatisch crypto handelen

Met gratis stappenplan.


Wat houdt ‘geautomatiseerd handelen’ in?

Geautomatiseerde handel betekent dat je een computer of blockchaincontract voor jou laat handelen. Er zijn in grote lijnen twee manieren om geautomatiseerd te handelen in cryptocurrency, namelijk: met gebruik van een tradebot of een AMM-Pool. Een tradebot is software waarmee je met specifieke instellingen een script voor je laat handelen, op jouw eigen computer. De term AMM-Pool staat voor ‘Automated Market Making-Pool’ wat neerkomt op een blockchaincontract (smartcontract) dat voor iedereen op dezelfde manier geautomatiseerd handelt en de winst verdeelt op basis van hoeveel je hebt ingelegd in de pool.

Op deze pagina gaan we dieper in op de werking van een AMM-pools & leggen we uit hoe je er gratis gebruik van kan maken. Voor het gebruik van een tradebots kun je op meerdere platformen terecht, waarvan helaas de grootste (Binance) recent is verboden in Nederland. Voor meer informatie over het gebruik van een tradebot klik je hier.

Hoe werkt een AMM-pool?

Geautomatiseerde marktmakers oftewel ‘Automated Market Maker’-protocollen (AMM-protocollen) stimuleren gebruikers om liquiditeitsverschaffers te worden in ruil voor een deel van de transactiekosten en gratis tokens.

AMM-pools helpen gebruikers cryptocurrency via decentrale handelsbeurzen (beter bekend als DEX’s) uit te wisselen door hen in staat te stellen om cryptocurrency beschikbaar te stellen als liquiditeit voor specifieke markten op de DEX.

In onderstaande handleiding wordt uitgelegd hoe jij als gebruiker deel kunt nemen aan geautomatiseerde handel via Loopring.

STAPPENPLAN
t.b.v. Loopring AMM-pool

Disclaimer:
Het onderstaande stappenplan betreft een instructie voor het deelnemen aan de AMM-pools van Loopring.io. De mate van winstgevendheid wordt bepaald door de hoeveelheid volatiliteit op de markten die verbonden zijn aan de AMM-pools die jij gebruikt. Wanneer er geen marktbewegingen zijn vindt er ook geen handel plaats. Zodra er handel is word je daar als AMM-pool deelnemer automatisch in betrokken en zal de winst direct evenredig onder alle deelnemers verdeeld worden. Gebruik alleen AMM-pools waar munten in zitten waarin je het vertrouwen hebt dat deze op het lange termijn een stijgende koers zullen doormaken. Dit is belangrijk omdat de winst van AMM-pools wordt uitgekeerd in de muntsoorten die je erin stopt.

Wij raden je aan onderstaande instructie op een goed beveiligde laptop of desktop computer uit te voeren en niet op een mobiele telefoon of tablet, omdat telefoons en tablets veel meer risico lopen mbt gehackt worden en zodoende mogelijk al je inleg te verliezen.

Installeer een Ethereum wallet:
1. Download en installeer de Metamask browser-extensie via https://metamask.io/download/.

Activeer een Loopring account met Metamask
2.
Registreer via onze kortingslink & ontvang levenslang korting op alle transactiekosten.

3. Klik op de volgende pagina op ‘Connect Wallet’ en kies voor Metamask. Metamask zal openen in een los venster met de vraag of je wilt verbinden met de website, bevestig deze gratis onderteken-transactie.

4. De ‘Connect Wallet’-knop is verdwenen en de ‘Activate L2’-knop is in beeld verschenen, klik erop om te zien wat het op dat moment kost om jouw Loopring L2 wallet te activeren. De prijs om te activeren kan namelijk variëren op basis van de drukte op de Ethereum blockchain.

5. Om de activatie door te voeren klik je op ‘add funds’ en daarna op ‘From My L1 Account’. Dit betekent dat je vanuit je Metamask-wallet(L1) cryptocurrency gaat storten op jouw Loopring L2 wallet. Je hebt hiervoor een Ethereum saldo nodig in jouw Metamask. Mocht je al weten hoeveel jij ongeveer wilt inleggen in de AMM-pool(s) dan kun je dit bedrag nu beter samen met de kosten van de account activatie direct meesturen naar Metamask zodat je dit niet in een losse transactie hoeft te doen bij stap 6 (dat scheelt transactiekosten). Zodra de overschrijving vanuit Metamask naar jouw Loopring L2 is voltooid kun je opnieuw op ‘Activate L2’ klikken waarbij nogmaals gevraagd wordt om de ‘referral code’ waarmee je de levenslange korting op transactiekosten bevestigt. Om dat te doen voer je de referral code ‘16057’ in en druk daarna op ‘Activate’.

*Het kopen van Ethereum of Loopring kan via Bitvavo met iDEAL.
**Het activeren van jouw L2 account duurt meestal 30 min.

Ethereum en/of andere munten inleggen via Metamask
6. Zodra jouw Loopring L2 account is geactiveerd kun je via ‘Assets’ naar het gedeelte van Loopring waar je jouw munten en investeringen kunt zien. Afhankelijk van hoeveel cryptocurrency je bij stap 5 hebt gestort om jouw account te activeren zal er nog een restant van over zijn. Mocht je voor de deelname aan de AMM-pools nu of later meer munten in willen leggen, dan zul je deze opnieuw eerst naar je Metamask(L1) ontvangstadres moeten sturen, om vervolgens het via de ‘Receive’-knop in het ‘Assets’-overzicht van je L2-account bij te schrijven.

Let op:
Wanneer je bijv. wilt deelnemen aan de LINK/ETH-pool heb je daar zowel Ethereum (ETH) als Chainlink (Link) voor nodig in jouw Loopring L2 account. Je kunt ervoor kiezen om bij het inleggen van munten maar één van de twee munten te versturen naar je Metamask om transactiekosten te besparen. Je zult in dat geval echter na ontvangst van de betreffende crypto in jouw Loopring L2 wallet deze alsnog voor de helft moeten omzetten naar de andere benodigde munt om deel te kunnen nemen aan de betreffende AMM-pool. Stel je hebt Ethereum gestuurd en wilt daarvan de helft omruilen voor Chainlink, dan doe je dat via de ‘Trade’-functie van Loopring.

Deelnemen aan AMM-pool
7. Ga naar ‘Earn’ en klik daarna op ‘AMM-Pool’. De APR-%’s zijn een berekening van een jaarrendement op basis van de vorige dag. Dit kan dus erg misleidend zijn omdat het soms extreem rustig en soms extreem volatiel is in de meeste crypto-markten. Het is daarom belangrijker om te zoeken naar AMM-pools waarbij je twee munten beschikbaar kunt stellen welke je sowieso goed vindt dan dat je gaat voor de AMM-pools met het hoogste APR-percentage. Wij hebben daarom gekozen voor LRC/ETH, LINK/ETH, WBTC/ETH en UNI/ETH.

8. Zodra je hebt besloten welke pools je gaat gebruiken klik je rechts naast de pool op ‘Subscribe’. Vervolgens kun je in een nieuw venster aangeven hoeveel je wilt inleggen, hierbij zorgt het systeem er zelf voor dat jouw inleg in balans is. Klik op ‘Add Liquidity’ om jouw deelname te bevestigen.

Aanvullend:
– Om te kijken hoe het gaat met jouw AMM-pools ga je via de ‘Asset’-pagina naar ‘My Investments’ en kiest vervolgens voor ‘AMM Pools’. Hier zie je een overzicht van de AMM-pools waar jij aan deelt neemt. Door met je muis over het geldbedrag in de kolom ‘My Liquidity’ heen te gaan krijg je te zien hoeveel coins jij er per pool in hebt zitten. Dit is inclusief de tot dat moment gemaakte winst. De extra bij verdiende munten van de afgelopen 24 uur kun je zien door met je muis over het geldbedrag onder de kolom ’24h Rewards’ heen te gaan.

– Om de deelname aan een AMM-pool te beëindigen klik je op ‘Redeem’ achter de betreffende pool op de ‘AMM Pools’-pagina. Hierdoor opent een nieuw venster waarin je kunt aangeven hoeveel procent van jouw deelname je eruit wilt halen. Selecteer het gewenste percentage en klik op ‘Remove Liquidity’.