Electrum wallet uitgelegd

Wat is een Electrum wallet?

Electrum wallet is een desktop wallet welke door het bedrijf Electrum is gemaakt. Het maakt gebruik van een netwerk van servers om alle wallets te voorzien van informatie vanuit de blockchain.

Hoe werkt een Electrum wallet?

  1. Ga naar Electrum.org om het juiste bestand voor jouw type pc te downloaden.
  2. Open het bestand en doorloop de installatiestappen.
  3. Bij de eerste keer dat de wallet na installatie wordt opgestart doorloopt deze een aantal configuratie instellingen.
  4. Als eerste vraagt de wallet via welke server je contact wil maken. Kies voor automatisch.
  5. Geef de wallet een naam, of kies een eerder aangemaakte wallet in geval van herinstallatie.
  6. Kies een type wallet. Je kunt kiezen uit een standaard wallet, een two-factor authentication wallet, multi-signature wallet of een import wallet met bestaande private keys.
  7. Maak een nieuwe seed phrase aan als back-up. Kies bij de vervolgvraag voor Segwit. En sla de seed phrase die je in het daarop volgende scherm krijgt goed op (offline bewaren!).
  8. Maak een nieuw wachtwoord om de wallet mee te versleutelen.
  9. De wallet is klaar voor gebruik. Op het tabblad Verzenden (send) kun je Bitcoin versturen. Op het tabblad Ontvangen (receive) kunt je jouw Bitcoin ontvangstadres vinden.

Voor- en nadelen van Electrum wallets

Het voordeel van een Electrum wallet ten opzichte van bijvoorbeeld de Bitcoin Core wallet valt direct na de installatie al op. In plaat van de vraag hoe en waar je de gehele blockchain wilt opslaan vraagt deze wallet hoe je contact wilt maken met de servers van Electrum en welk type beveiliging je wilt gebruiken. Dit komt doordat je gebruik maakt van software van een derde partij,

Voordelen
– Direct klaar voor gebruik na installatie.
– Kost veel minder geheugen dan een Bitcoin Core wallet.
– Biedt extra wallet functionaliteiten zoals multi-signature wallets en two-factor authentication en het koppelen van hardware wallets.

Nadelen
– Minder veilig dan Bitcoin Core doordat Electrum of één van haar servers gehackt kan worden.
– Elke keer als er een Bitcoin Core update wordt uitgerold zal Electrum haar software ook moeten updaten. Je bent daardoor afhankelijk van de updates van Electrum m.b.t. bugfixes.